Natuurwerkdag verhalen

'Als we knotwilgen niet zouden knotten, dan scheuren ze open en gaan ze dood'

Thomas Colette
Klusleider Natuurwerkdag
Interview uit Garderners' World oktobereditie 2022

“Als we knotwilgen niet zouden knotten, dan scheuren ze open en gaan ze dood”, vertelt Thomas Collette, die al vanaf het begin betrokken is bij de Natuurwerkdag. “En dat zou zonde zijn, want een knotwilg is een ecosysteem op zich. In holtes van de knot broeden niet alleen vogels, ook voor insecten is het een fijne omgeving. Omdat een wilg vroeg in het voorjaar bloeit, krijgen insecten heel vroeg nectar. Verder ontstaat er humus in de knot, waardoor er ook andere planten in groeien.”

Start van het knotseizoen

Dat is de reden dat Thomas zich inzet voor het knotten van wilgen. De Natuurwerkdag, dit jaar op 4 en 5 november, is de start voor het knotseizoen van zijn natuurwerkgroep. Elk jaar doen zo’n 20 tot 25 mensen mee. Zij maken een start aan het knotten van 100 wilgen op twee rijen op een oude zeedijk. En dat is nogal een klus: het kan wel een hele ochtend kosten om een grote knotwilg te snoeien, en de takken op te ruimen en te verwerken.

Doen wat je leuk vindt

De gepensioneerde milieukundige is al jarenlang vrijwilliger bij meerdere natuurprojecten. Met al die ervaring is hij de aangewezen persoon om de Natuurwerkdag bij ‘zijn’ twee wilgenrijen te coördineren en nieuwe mensen te verwelkomen. “Het leuke is: helemaal niets moet. Je kunt alles op je eigen tempo doen en je doet wat je leuk vindt. Of je nou graag bovenin een boom zit, of liever de takken verwerkt.” Want de gesnoeide takken blijven veelal in het gebied: de vrijwilligers maken er takkenrillen van. “Van een paar takken maken we palen, die slaan we in de grond, en de rest van de takken werken we erdoorheen. Zo leveren ze een schuilplek op voor vogels, insecten, kleine knaagdieren en egels.”

Het klinkt als fysiek zwaar werk, maar dat hoeft het niet te zijn. Voor iedereen is een klus te vinden, benadrukt Thomas. “We houden het bij een ochtend, zo heb je nog energie over voor de rest van de dag. En natuurlijk houden we ook pauze. Onze groep drinkt koffie en thee in een koeienstal – dat is ook leuk voor de kinderen die meehelpen.”

Dit jaar wordt de 22e editie georganiseerd en kun je op twee dagen meedoen (4 en 5 november). Je kunt je opgeven voor een klus bij jou in de buurt, om je samen met anderen in te zetten voor een groene leefomgeving. Kijk op de kaart voor een klus bij jou in de buurt.