Werken in Monastieke stilte

Heide

Abdijtuin Egmond

Datum: zaterdag 6 november 2021
Tijd: 9.30 - 16.00
Werkzaamheden: Bollen planten, boompjes/struiken verwijderen, poelen schoonmaken
Er is werk voor: Maximaal 20 personen (20 volwassenen, 0 kinderen), er zijn nog 9 plekken (9 volwassenen, 0 kinderen) over
Koffie, thee, lunch: Koffie, thee, lunch is aanwezig
Adres: Vennewatersweg 27a, 1935 AR Egmond-Binnen
Verzamelplek: We verzamelen in het restaurant naast de abdijwinkel. Er is genoeg ruimte voor auto's en fietsen
Foto/icoon locatieleider
Werk aan vergroting van de biodiversiteit in de tuin van de abdij, plant bollen en planten voor bijen en vlinders, in een historische en rustieke omgeving. Zo houden we de tuin aantrekkelijk voor de broeders en bezoekers, maar vooral voor dieren en insecten.
Henk Hamers, locatieleider

Rondom de Egmondse abdij heeft zich, vanaf haar ontstaan in 1935, een rustiek park en een weelderige tuin ontwikkeld. Deze tuin heeft een serene rust en is een oase van groen. Een deel van de tuin is voor publiek toegankelijk, zoals de boomgaard, kruidentuin en vlindertuin. De broeders recreëren en mediteren in het besloten gedeelte, waarvan de grote Parkweide het centrum vormt. Deze weide wordt begrensd door een beek. De broeders willen verantwoord omgaan met de aarde en streven naar meer biodiversiteit in alle delen van de abdijtuin. Een groep tuinvrijwilligers helpt de broeders met het onderhoud en vernieuwen van de tuin. De werkzaamheden zijn gebaseerd op de principes van "Levende Aarde", waarin ecologie, bodem, mens en natuur centraal staan.

  • Het grasveld van de Parkweide wordt omzoomd door bomen en struiken. Uit het fonds: "Betrekken bij groen" heeft de abdij dit voorjaar een financiële bijdrage gekregen voor het vergroten van de biodiversiteit. Er is een groot bloemenperk aangelegd, welke onlangs is ingezaaid met een wildbloemenmengsel, ten behoeve van bijen en insecten. Dit was een oude wens van de onlangs overleden "vlinderbroeder" Frans Melkert. Het bosrandsysteem willen we verder verbeteren door ruimte te maken in de zoom en mantelrand. Dat is vrijwel klaar, waardoor de lichtinval verbetert en leuke doorkijkjes ontstaan. Tijdens de Natuurwerkdag gaan we stinzenplanten planten en andere planten en struiken. Hier en daar moet nog wat meer ruimte worden vrijgemaakt.
  • Ook het Beekproject heeft (enkele jaren geleden) een subsidie gekregen voor het vergroten van de biodiversiteit. Inmiddels zijn rondom de Beek stinzenplanten en varens overwoekerd door bramen en brandnetels en ander opschot. Deze gaan we verwijderen om de planten weer groeiruimte te geven. Ook willen we bladafval uit de beek baggeren, om te voorkomen dat het water- en bodemleven verstikt.

U bent harte welkom om mee te werken in de abdijtuin rondom de St. Adelbertabdij in Egmond-Binnen. Naast natuur biedt de locatie ook veel cultuur en spiritualiteit. Het werk is divers, van licht tot middelzwaar, dus geschikt voor iedereen. Denk aan werkhandschoenen, stevige/warme kleding en goede schoenen/laarzen.
Extra: voor koffie/thee en lekkere lunch wordt gezorgd!

 

Stel je vraag
Heb je vragen? Neem contact op met de provinciale coördinator: