Amfibieën en Reptielen

boswachterij Staphorst, startpunt grasparkeerplaats aan de noordzijde van het dagrecreatieterrein De Zwarte Dennen, ten westen van de Vijverweg Punthorst

Roofvogels tussen de bomen door zien scheren? Sporen van de das ontdekken of oog in oog met een ree staan? In boswachterij Staphorst kan het allemaal. Maar er is nog veel meer te zien en te beleven. Vennen herinneren aan de tijd dat hier turf werd gewonnen en heideveld de Vier Bergen laat mooi zien hoe de omgeving er voor de aanleg van het bos uitzag. Geen wonder dat je tijdens een wandeling nog veel meer dieren kunt tegenkomen zoals adders, hagedissen, sperwers, spechten of een vos!

Geschiedenis
Hier lag rond 1900 nog een venig moerasgebied. In de jaren twintig werd het hele gebied ontgonnen. De crisis van de jaren dertig leverde een enorm aantal grondarbeiders zodat tussen 1935-1940 bos kon worden aangelegd. Bij de aanleg zijn vooral fijnspar, Japanse lariks en douglas aangeplant. Zij vormen nog steeds het hoofdbestanddeel van het bos en produceren veel hout. Daarnaast groeien er dennen en eiken.

Planten en dieren
Naast bos zijn er ook verschillende heideterreinen in de boswachterij waar zowel natte dopheidebegroeiing als droge struikheidevelden voorkomen.
Tussen Avereest en Staphorst liggen meerdere dassenburchten, waarvan een aantal in de boswachterij.
De hoge stand van kleine vogels en van muizen zorgt er voor dat er verschillende roofvogelsoorten in het bos broeden, zoals de buizerd,  de havik en de sperwer. De wespendief is zeldzamer en heeft als hoofdvoedsel wilde bijen, wespen en hoornaars en hun larven.

Speelvijver Zwarte Dennen
In en rond recreatieplas Zwarte Dennen in boswachterij Staphorst kun je heerlijk spelen en spartelen. De zandstrandjes zijn geschikt voor de allerkleinsten en op de kinderspeelplaats kunnen kids zich ook buiten het water vermaken. Op de ligweide is het heerlijk zonnen of picknicken. Bij de kiosk kun je bij zomerse temperaturen een hapje en drankje kopen. Hier kunt u ook terecht voor de openingstijden van de toiletten.

Recreatie
Boswachterij Staphorst is een echt recreatiebos. Met de knooppunten van het wandelnetwerk kan je een eigen wandelroute samenstellen en daarnaast zijn er gemarkeerde wandelroutes. De jongste wandelaars kunnen op het belevingspad ervaren wat de natuur te bieden heeft. Naast wandelen zijn volop fietsmogelijkheden dankzij verharde fietspaden en een mountainbikeroute. Wilt u kamperen en langer genieten van de rust, dan is natuurkampeerterrein ‘De Dassenburcht’ de perfecte plek. Ook paardenliefhebbers komen langs de mooie plekjes op de ruiter- en menroutes in de boswachterij. Uw trouwe viervoeter kan, onder appel, lekker vrij lopen in het hondenlosloopgebied aan de westzijde van de boswachterij. U vindt het aan de Mr. Kanlaan, afslag Kampweg.

Werkzaamheden

Het gebied is kenmerkend om zijn heideterreinen. Maar als je niets doet dan verdwijnen deze en dus ook de dieren en planten die daar leven en worden die heidevelden bos. Om het te behouden is er hulp nodig, gezamelijk met jullie/u willen we de boompjes verwijderen. Sommige moeten met de hand worden getrokken, andere met een schep gespit of worden geknipt of gezaagd.

Een aantal actieve vrijwilligers heeft jarenlange ervaring met het in stand houden van de heideterreinen in de boswachterij. Zij zullen jullie/u deze dag begeleiden en hulp bieden.

Voor informatie kunt u contact opnemen met mij, boswachter Jos Kloppenburg: tel. 06-55765196. Ik heet u graag welkom op zaterdag 2 november. 

Tijd

Van 10:00 tot 15:00, 2 november 2019

Er is werk voor

Maximaal 70 personen (25 volwassenen en 45 kinderen), er zijn nog 26 plekken (13 volwassenen en 13 kinderen) over.

Locatie

Heideveld nabij vijverweg Punthorst, Overijssel

We verzamelen bij

Vijverweg, grasparkeerplaats ten noordwesten van dagrecreatieterrein De Zwarte Dennen Punthorst, Overijssel

Werkzaamheden en activiteiten voor kinderen

ook voor scouts

Kinderen staan direct onder verantwoordelijkheid van hun ouders

Maatschappelijke stage

Deze locatie is geschikt voor een stage

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de locatieleider

Jos Kloppenburg
j.kloppenburg@staatsbosbeheer.nl
06.55765196

of de provinciale coordinator

Marja van Harten
marja.vanharten@landschapoverijssel.nl
0529-408389

Deze locatie wordt georganiseerd door

Staatsbosbeheer, Landschap Overijssel (gereedschap)

Koffie, thee, lunch

Koffie, thee, lunch is aanwezig

2 november 2019

boswachterij Staphorst, startpunt grasparkeerplaats aan de noordzijde van het dagrecreatieterrein De Zwarte Dennen, ten westen van de Vijverweg Punthorst

Boswachterij Staphorst

Boswachterij Staphorst

Boswachterij Staphorst

Boswachterij Staphorst

Boswachterij Staphorst

Boswachterij Staphorst