Vogels

Oeverbeplanting zagen op Landgoed Oostbroek, De Bilt

Landgoed Oostbroek, waar Utrechts Landschap haar kantoor heeft, is een landgoed met een rijke historie. Tijdens de Natuurwerkdag gaan we de boswachter die dit mooie landgoed beheert een handje helpen door de te groot geworden elzen weg te zagen. De watergang is door de aan weerszijden groeiende bomen te schaduwrijk geworden. Voor de vogels wordt het water weer zichtbaar. In het voorjaar zal het water eerder opwarmen omdat er minder schaduw op valt. De elzen zullen na het afzagen weer opnieuw uitlopen. De jonge takken zorgen dan voor een rust-, schuil- en voortplantingsplaats voor fauna.

De zwarte els die langs de oever groeit is een boomsoort die inheems is in Nederland. Gemiddeld worden elzen zo'n 80 tot 100 jaar oud. Door ze te snoeien kunnen ze veel ouder worden. De els groeit het best op vochtige grond. Het is een vroege bloeier en daardoor belangrijk voor de insecten. De eiwitrijke insecten zijn op hun beurt weer voedsel voor (jonge) vogels, vleermuizen en amfibieën. De els vermeerdert zich door zaad, dat in de elzenproppen zit. Mezen en sijsjes zijn gek op deze zaden.

Lijkt het je leuk om op 2 november mee te helpen met de zaagklus? Dan ben je van harte welkom op Landgoed Oostbroek! Voor de gereedschappen en handschoenen wordt gezorgd. Na afloop is er voor alle harde werkers iets te drinken, soep en een kleine attentie.

 

Werkzaamheden

Langs de waterkant gaan we elzen wegzagen.

Tijd

Van 9:30 tot 12:00, 2 november 2019

Er is werk voor

Maximaal 20 personen (20 volwassenen), er zijn nog 3 plekken (3 volwassenen) over.

Locatie

Bunnikseweg 39 De Bilt, Utrecht

We verzamelen bij

Het parkeerterrein naast hoofdhuis van landgoed Oostbroek. Parkeren op de aangegeven plekken. Kom zoveel mogelijk met de fiets, Utrecht

Maatschappelijke stage

Deze locatie is niet geschikt voor een maatschappelijke stage.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de locatieleider

Jacqueline van Dam
J.vanDam@utrechtslandschap.nl
030-220 55 55

of de provinciale coordinator

Evelien Kenbeek
info@landschaperfgoedutrecht.nl
030 220 55 34

Deze locatie wordt georganiseerd door

Utrechts Landschap

Koffie, thee, lunch

Koffie en thee aanwezig

2 november 2019

Oeverbeplanting zagen op Landgoed Oostbroek, De Bilt

Zaagklus

Zaagklus

Vele handen maken licht werk

Vele handen maken licht werk

Oeverbeplanting

Oeverbeplanting