Amfibieën en Reptielen

Jongerenlocatie Soesterveen, Soest, Leeftijd 16-30

Het bijzondere natuurgebied Soesterveen is het laatste stukje hoogveen in de provincie Utrecht en is in beheer van Natuurmonumenten sinds 1927. Omdat het een kwetsbaar gebied is, mag je het gebied normaal niet betreden. Dit is dus een unieke kans om dat wel te doen. Misschien kom je wel een van de bijzondere soorten tegen zoals de kleine zonnedauw, snavelbies, veenmos, de levendbarende hagedis of de ringslang.

Om ervoor te zorgen dat dit stuk natuur zo speciaal blijft gaan we jonge berken verwijderen en een stuk verderop bomen aanplanten om de biodiversiteit een boost te geven.


 

Werkzaamheden

Om het hoogveen en zijn bijzondere soorten te behouden gaan we jonge bomen verwijderen. Om te kunnen groeien moet een hoogveen nat zijn. Jonge bomen nemen teveel water op en drogen zo het gebied uit. Als je niets doet, verandert het hele stuk langzaam in een bos en gaat deze zeldzame natuur verloren.
 
In een ander stukje natuurgebied vlakbij gaan we juist extra boompjes aanplanten. Veel verschillende soorten zodat insecten en andere dieren er het hele jaar door kunnen eten, schuilen en nestelen. Tijdens de natuurwerkdag planten we zo'n 400 boompjes.

Kleding
Een hoogveengebied is nat en je doet fysiek zwaar werk. Zorg dus voor stevige kleding die nat en vies mag worden. En trek waterdichte en het liefst hoge schoenen aan, zoals kaplaarzen.

En als bedankje..
..zorgen we goed voor je. We starten de dag met thee en koffie, hebben soep en lekkere broodjes bij de lunch en sluiten de dag af met een gezellige borrel. Heb je allergieën? Laat het ons weten via groenetrainee@ivn.nl.

 

Tijd

Van 09:30 tot 16:00, 2 november 2019

Er is werk voor

Maximaal 31 personen (31 volwassenen), er zijn nog 0 plekken (0 volwassenen) over.

Locatie

Wieksloterweg oostzijde 11 Soest, Utrecht

We verzamelen bij

auto's parkeren aan de Turfweg, volg borden langs de Wieksloterweg, Utrecht

Maatschappelijke stage

Deze locatie is niet geschikt voor een maatschappelijke stage.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de locatieleider

Stef van Helmondt
s.vanhelmondt@natuurmonumenten.nl
06 55825126

of de provinciale coordinator

Evelien Kenbeek
info@landschaperfgoedutrecht.nl
030 220 55 34

Deze locatie wordt georganiseerd door

Natuurmonumenten

Koffie, thee, lunch

Koffie, thee, lunch is aanwezig

2 november 2019

Jongerenlocatie Soesterveen, Soest, Leeftijd 16-30