De Weerribben

Help mee om de Weerribben nog een beetje mooier te maken dan dit unieke natuurgebied al is.

Wat gaan we doen?
Aan de rand van De Weerribben zit een plas waar veel vogelsoorten genieten van de rust. Helaas groeit deze plas langzaam dicht en willen we deze graag weer open maken voor de natuur! Als we niets doen, groeit het dicht en komen de vogels niet terug naar dit gebied.
We gaan boompjes en struiken verwijderen in dit moerasgebied. Sommige moeten met de hand getrokken worden, de anderen steek je er met een schep uit of ze moeten gezaagd of geknipt worden.
In De Weerribben wordt ook nog regelmatig gehooid, op de oude ribben tussen het riet kan er die dag ook nog worden gehooid.

Wanneer, waar
Om 10 uur staat de koffie klaar bij de parkeerplaats bij de visvijver aan de Woldlakeweg, ten noorden van de Woldlakeplas. (navigatieadres: Woldlakeweg 18 Scheerwolde)
Voor de juiste locatie zie ook onderstaand (en bijgaand) kaartje. De natuurwerkdag duurt tot 14:30 uur. Voor een lunch wordt gezorgd en de deelnemers dienen zelf te zorgen voor werkkleding en laarzen. De organisatie regelt gereedschap en handschoenen.
 

De Weerribben als landschap
Het natuurgebied De Weerribben is ontstaan door het winnen van turf dat gebruikt werd als brandstof voor ovens en kachels. Menselijke activiteit heeft het gebied gemaakt zoals het nu is. Als we dit gebied niet onderhouden, verdwijnt het karakteristieke landschap en groeit alles dicht. Voor de biodiversiteit is het beter als er variatie is in begroeiing. Daarom nodigen we iedereen uit zich aan te melden voor deze natuurwerkdag en mee te helpen aan het behoud van dit unieke landschap.

 

Werkzaamheden

Werken in de Weerribben
Samen met medewerkers van Staatsbosbeheer helpt u mee om een moerasgebied in de Weerribben leefbaar te houden voor de vele vogelsoorten die daar leven. Het gebied bij het Woldlakerbos groeit langzaam dicht met bomen en struiken. Om dit te voorkomen gaan we de deze verwijderen. Hierdoor wordt het leefgebied voor bijvoorbeeld de roerdomp, blauwborst, slobeend, wulp, kluut, lepelaar en purperreiger veilig gesteld. We maken er een gezellige dag van en bieden deelnemers lunch, koffie en thee aan. Landschap Overijssel zorgt voor het gereedschap om mee te werken. Het is een dag voor jong en oud om samen de natuur eens op een andere manier te beleven. Trek je laarzen aan en help mee!


 

Tijd

Van 10:00 tot 14:30, 3 november 2018

Er is werk voor

Maximaal 50 personen (30 volwassenen en 20 kinderen), er zijn nog 22 plekken (16 volwassenen en 6 kinderen) over.

Locatie

Woldlakeweg (vlak bij nr. 18) Scheerwolde, Overijssel

We verzamelen bij

Woldlakeweg (vlak bij nr. 18) Woldlakeweg, Scheerwolde, Overijssel

Bekijk de route

Werkzaamheden en activiteiten voor kinderen

zelfde als de volwassenen

Kinderen staan direct onder verantwoordelijkheid van hun ouders

Maatschappelijke stage

Deze locatie is geschikt voor een stage

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de locatieleider

Denny Kroeze
d.kroeze@staatsbosbeheer.nl
038-4772734 | 06-22929553

of de provinciale coordinator

Erik de Kruif
erik.dekruif@landschapoverijssel.nl
0529-408406

Deze locatie wordt georganiseerd door

staatsbosbeheer

Koffie, thee, lunch

Koffie, thee, lunch is aanwezig

3 november 2018

De Weerribben

recreatie

recreatie

veenhuisje

veenhuisje

spinnekopmolen

spinnekopmolen

het moeras

het moeras