Natuurwerkdag 2020 afgelast

Natuurwerkdag 3 november

16-10-2018

De grootste groene vrijwilligersdag van Nederland; Natuurwerkdag
Zaterdag 3 november op ruim 560 locaties door heel Nederland

Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag.
De provinciale Landschapsbeheerorganisaties organiseren in samenwerking met LandschappenNL de Natuurwerkdag voor de 18e keer op ruim 560 locaties door heel Nederland. Het is gezond, leuk en gezellig om buiten aan het werk te gaan tijdens de grootste vrijwilligersdag in het groen; zagen, snoeien en meer.

De Natuurwerkdag is een groene work-out die ook bijdraagt aan het behoud van natuur en landschap. Jong en oud kunnen op deze dag buiten aan de slag. Steeds meer mensen ervaren dat bewegen en groen een positieve weerslag hebben op de algehele gezondheid. De combinatie van deze twee geeft een boost voor de deelnemer en het landschap. Op meerdere locaties zijn speciale groene work-out activiteiten.

In Overijssel is een plogactie; joggen en tegelijkertijd de natuur afvalvrij maken. Ook bijzonder: een locatie speciaal voor mantelzorgers. In Gelderland gaat een bootcampmaffia aan de slag en voor een survival workshop moet je op landgoed Boschhoeve in Friesland zijn. De dag wordt gestart met een groene warming-up om lijf en ledematen goed voor te bereiden op alle werkzaamheden.

De provinciale Landschapsbeheerorganisaties ondersteunen en organiseren in iedere provincie vele Natuurwerkdag-activiteiten in samenwerking met andere landelijke partners. Ook dit jaar doet Scouting Nederland mee op ruim 30 locaties om de jongste generatie te betrekken bij natuur en landschap. Op veel locaties worden speciale kinderactiviteiten georganiseerd, zodat het hele gezin kan meedoen.

Provincie

Locatie

Activiteit(en)

1) Drenthe

Dierenweide stroomdal Beilen

Aanleg klimopwal voor insecten

2) Noord-Holland

Kennemerstrand

Maaisel opruimen voor overweldigende orchidee├źn volgend jaar

3) Friesland

Landgoed Boschhoeve

Verwijderen van opslag en een survival workshop

4) Zuid-Holland

De Oosthoek, Piershil

Wilgen knotten

5) Overijssel

Single locatie Agnietenplas Zwolle

Bomen zagen

6) Groningen

Landgoed Fraeylemaborg

Aan de slag op een mooi landgoed

7) Utrecht

Landgoed Oostbroek

Stinzenbloembollen planten

8) Brabant

Heidevelden op Gorp

Heide vrij maken van opslag van berken en dennen

9) Flevoland

Single locatie Lelystad

Snoeien en de takken verwerken in een takkenril

10) Gelderland

Park Sonsbeek

Vogelnesten op hangen, struiken snoeien of stinsenbollen planten en een bootcamp

11) Limburg

Hunsel

Wilgen knotten

12) Zeeland

Watertoren - Axel

Poelen opschonen, snoeien en knotten

Wegens succes herhaald; ontmoet andere singles tijdens het vrijwilligerswerk
Ook dit jaar zijn er weer single locaties! Alleenstaanden krijgen op drie locaties in Nederland de gelegenheid om in kleine groepjes of tweetallen de handen uit de mouwen te steken en op een ongedwongen wijze nieuwe mensen te ontmoeten. Na succesvolle edities zijn er dit jaar drie locaties in Overijssel, Limburg en Flevoland.

Landschap kan niet zonder vrijwilligers
Al het werk dat verzet wordt op de Natuurwerkdag levert een belangrijke bijdrage aan het beschermen en behouden van natuur. Zorg voor landschap zoals onderhoud aan (knot)bomen, hagen, boomgaarden en houtwallen is steeds meer in vrijwilligershanden. Dankzij hen kan iedereen blijven genieten van het karakteristieke Nederlandse landschap.

Samen aan de slag op de Natuurwerkdag
Geïnteresseerd om samen met buren, vrienden of familie buiten een dag aan de slag te gaan? Kijk dan op www.natuurwerkdag.nl voor meer informatie over locaties en activiteiten bij jou in de buurt en meld je aan. Ook te volgen op Facebook en Twitter #natuurwerkdag


Partner van de Natuurwerkdag is de Nationale Postcode Loterij

LandschappenNL organiseert de Natuurwerkdag in samenwerking met
de Landschapsbeheerorganisaties, de Provinciale Landschappen, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Scouting Nederland, A Rocha en wordt ondersteund door IVN, Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie