Bloembollen planten voor het voorjaar


#natuurinjetuin

Het najaar is de tijd om bollen te planten! Bloembollen komen in het vroege voorjaar op, de tijd waarin er voor vogels en insecten verder nog weinig bloeiende planten te vinden zijn. Ze bevatten veel nectar en stuifmeel, wat belangrijk voedsel is voor insecten. Bloembollen geven dus niet alleen een gezellig en kleurrijk beeld in je tuin, maar zijn ook erg nuttig voor de biodiversiteit. Een leuke activiteit om samen met kinderen te doen. 
 

Voorbereiding

  1. Kies voor biologische voorjaarbloeiers, bijvoorbeeld van Nature Bulbs. Deze bollen zijn op natuurlijke wijze geteeld en bloeien vroeg in het jaar, waardoor ze van belang zijn voor hommels en bijen. Bij inschrijving van onze nieuwsbrief, ontvang je 20% korting op deze bollen bij een besteding vanaf 20 euro.
  2. Kies een mooie plek in de tuin, in de border of bijvoorbeeld in een pot of bloembak.  
     

    
 

Aan de slag

  1. Maak de aarde goed los op de plek waar je de bollen gaat planten.  

  2. Maak nu een gat in de grond voor de bloembol of een groepje bloembollen. Het gat is ongeveer drie keer zo groot als de dikte van de bloembol.  

  3. Leg de bloembol(len) in het gat, met de punt omhoog en maak het gat dicht met losse aarde. Als je meerdere bollen bij elkaar plant, is het belangrijk om de bollen op voldoende afstand van elkaar te planten. Houd hiervoor de vuistregel aan van 3 x de breedte van de bloembol. Bloembollen van 5 cm plant je dus op een afstand van 15 cm van elkaar.  

  4. Geef de grond als deze droog is hierna nog wat water, zo zullen de wortels snel gaan groeien. Hoe sneller de wortels groeien, hoe beter deze bestand zijn tegen vorst.