Bosonderhoud en -beheer op scouting kampeerterrein Bieslandse Bos
Schrijf je inWat ga je doen?
Het Scouting kampeerterrein Bieslandse Bos is onderdeel van een relatief nieuw gemengd bosgebied dat SBB vanaf de jaren 80 van de vorige eeuw is gaan aankopen en aanplanten. Om te zorgen dat er een groene buffer zou ontstaan tussen Delft en Zoetermeer waar de stedeling kan recreëren. De bijna vier hectare die wij van Staatsbosbeheer huren is ooit aangeplant als productiebos met populieren. Vanaf 1991 zijn wij begonnen om dit terrein geschikt te maken om met tenten op te kamperen. En om het productiebos om te bouwen naar een gemengd loof polderbos met inheemse soorten, waaronder ook bomen en struiken die je kan eten. Behalve dat dit voor het spel van scouting een aangenaam verblijf creëert, heeft het een educatief doel. En wordt het terrein omgevormd van een monocultuur naar een grotere biodiversiteit met menging van functies waar vogels en insecten het heel erg naar hun zin hebben. We hebben de aantallen en soorten de laatste jaren zien groeien.
Dit jaar gaan we op de natuurwerkdag met het aanplanten van een scheerheg langs het fietspad naar Delft omdat we een stukje bos extra voor SBB gaan beheren. Op bepaalde plekken in het bos is er nog ruimte voor bomen die we hebben kunnen kopen dankzij een voucher van de Groene Motor en die moeten de grond in. De scheerheggen die we eerder hebben geplant moeten worden gesnoeid en ingevlochten. Hazelaars en Kornoelje hebben de nijging om te gaan woekeren en die moeten terug gezet worden en de takken op rillen. En de sloten en greppels moeten worden geschoond voor een goede waterhuishouding.
Jullie zijn welkom vanaf 09:30 uur voor koffie of thee. Om 10:00 uur starten we met de werkzaamheden. Rond 12:30 uur is er gelegenheid om de zelf mee gebrachte lunch te verorberen waarbij wij zorgen voor het drinken erbij en we sluiten af om 15:00 uur met een drankje en een hapje
Resultaat
Door het planten van zo’n 600 struiken in een scheerheg langs het paarden pad ontstaat er een natuurlijke afscheiding met het terrein en vinden vele vogels en insecten bescherming en voedsel. Er worden jaarlijks zo’n 10 tot 15 populieren weggezaagd omdat we van die monocultuur af willen en het bos willen omvormen tot een gemengd loofbos/voedselbos. Op de vrij komende plekken planten we dan weer nieuwe bomen, die weliswaar klein beginnen maar de tijd krijgen om te groeien. We doen dat met gecertificeerde inheemse soorten die we via de kwekerij “Zaad en Plantsoen” van SBB hebben kunnen kopen. En een bos heeft onderhoud nodig dus moet er gesnoeid worden en de waterhuishouding moet op orde blijven ook voor de jaarlijkse schouw van het Hoogheemraadschap van Delfland.
Jaap van der Toorn
Coördinator beheer a.i.