Veelgestelde vragen

Organisatie

Wat zijn de Nationale Natuurwerkdagen?

Nationale Natuurwerkdagen is een initiatief van de provinciale Landschapsbeheerorganisaties en de Provinciale Landschappen van LandschappenNL. Al 24 jaar organiseren we elke eerste vrijdag én zaterdag van november op meer dan 500 plekken in Nederland klussen die bijdragen aan de natuur. Het grootste vrijwilligersevenement in het groen! Samen zetten trotse vrijwilligers in heel Nederland de schouders eronder voor een groene en gezonde leefomgeving.

Op de Natuurwerkdagen is er van alles te doen. Denk aan klussen zoals snoeien, schoonmaken van poelen, knotten van wilgen, verwijderen van riet, bomen planten of insectenhotels bouwen. Op veel plekken zijn er ook speciale klussen voor kinderen. Zo kan iedereen een steentje bijdragen.

Meer weten

Wanneer is Nationale Natuurwerkdagen 2024?

In 2024 zijn de Nationale Natuurwerkdagen op vrijdag 1 november en zaterdag 2 november. Vanaf september vind je op www.natuurwerkdag.nl klussen in heel Nederland waar iedereen zich voor kan aanmelden. Liever zelf een klus organiseren? Leuk! Vul dit formulier in op onze website om je klus aan te melden.

Meld je klus aan

Wie organiseert de Nationale Natuurwerkdagen?

Dit is een initiatief van de provinciale Landschapsbeheerorganisaties en de Provinciale Landschappen van LandschappenNL en wordt mede mogelijk gemaakt door verschillende partners. Met ondersteuning van de Nationale Postcode Loterij, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten en georganiseerd met medewerking van Scouting Nederland, A Rocha, IVN Natuureducatie en de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie.

Meedoen & aanmelden

Hoe doe ik mee aan de Nationale Natuurwerkdagen?

Meedoen doe je door je aan te melden voor een klus bij jou in de buurt of door zelf een klus te organiseren. Vanaf september 2024 staan de eerste klussen op de website en is het mogelijk om je op te geven als deelnemer. Zelf een klus aanmelden kan al eerder, vanaf juli 2024 via de website.

Zoek een klus

Kan ik ook in mijn woonplaats meedoen aan de Natuurwerkdagen?

We organiseren de klussen op locaties verspreid over heel Nederland. We streven ernaar om voor iedereen een locatie op fietsafstand te organiseren. In sommige gevallen is dit helaas niet mogelijk. Kijk op de kaart om te zien welke klussen er bij jou in de buurt te doen zijn.

Zoek een klus

Hoe meld ik me aan voor een klus?

Aanmelden voor een klus kan vanaf september 2024. Zoek via de pagina 'klussen' een klus bij jou in de buurt. Selecteer een locatie (woonplaats of postcode), type klus en datum. Je ziet dan een overzicht van klussen bij jou in de buurt. Klik op de knop ‘schrijf je in’ en vul het formulier in.

Aanmelden voor een klus kan alleen of met een groep. Je ontvangt na het aanmelden een automatische bevestiging in je mailbox.

Klussen

Hoe organiseer ik zelf een klus?

Vanaf juli t/m begin oktober 2024 is het mogelijk om zelf een klus aan te melden. Op de pagina ‘Organiseer een klus’ lees je hoe je dit kunt doen.

Organiseer een klus

Welke klussen zijn er te doen op de Nationale Natuurwerkdagen?

Er is van alles en voor iedereen wat te doen om te ervaren hoe het is om buiten in de natuur aan de slag te gaan. Help bijvoorbeeld mee met wilgen knotten, poelen schoonmaken, bollen planten, snoeiwerkzaamheden, een takkenril maken, de hei opschonen, een insectenhotel bouwen of een moestuin winterklaar maken. Goed om te weten, je hebt geen ervaring en kennis van natuur nodig om mee te kunnen doen!

Ik heb nog nooit buiten in de natuur geklust. Kan ik meedoen aan de Natuurwerkdag?

Groene vingers of niet, iedereen is welkom op de Nationale Natuurwerkdagen! Ook als je geen ervaring hebt met klussen in het groen. We organiseren de Nationale Natuurwerkdagen juist om deelnemers kennis te laten maken met groen vrijwilligerswerk en zijn blij met ieders hulp. Wist je dat er ook bij elke Natuurwerkdag-klus een klusleider aanwezig is aan wie je vragen kunt stellen?

Kan ik ook na de Nationale Natuurwerkdagen iets doen voor de natuur?

Zeker, graag zelfs! Ga naar de pagina 'vaker meedoen' en ontdek welke landschapsbeheerorganisatie actief is in jouw provincie. Via de website van die organisatie vind je de verschillende mogelijkheden om vaker iets te doen voor natuur bij jou in de buurt.

Vaker meedoen