Natuurwerkdag tuintips

Waarom je je tuin niet winterklaar hoeft te maken

13 juni 2023

#tuintip

De meeste Nederlanders zien november als de tijd om de tuin winterklaar te maken. Wist je dat je je tuin niet altijd winterklaar hoeft te maken? Voor de biodiversiteit is het zelfs beter om een rommelige tuin te hebben. In de winter hebben kleine beestjes jouw tuin namelijk hard nodig. Benieuwd wat je beter wel of niet kunt doen in de tuin in het najaar? Lees hieronder onze tips.

Laat stengels van planten staan

Alle rommel in de tuin is een potentiële plek voor kleine beestjes. Juist in de winter hebben ze tuinen hard nodig, voor een plek om te nestelen of voedsel te vinden. In de winter hoef je daarom niet je hele tuin te snoeien, dit scheelt tijd maar ook help je de biodiversiteit ermee. Laat bijvoorbeeld de stengels van vaste planten die in de winter afsterven tot het voorjaar staan. Vaak hebben ze een mooi silhouet en zorgen ze voor reliëf in een verder kale tuin.

Deze afgestorven planten bieden voor veel insecten een overwinteringsplaats. Spinnetjes en kleine kevertjes verstoppen zich tussen deze planten en wachten hier rustig het voorjaar af. In de holle stengels van planten overwinteren insecten, zoals het lieveheersbeestje of bijen. Door uitgebloeide bloemen te laten staan, maak je ook de vogels blij met de zaden die ze hierin vinden.

Herfstbladeren: laten liggen of weghalen?

De herfst is in volle gang en je tuin zal op dit moment vast vol liggen met kleurrijke herfstbladeren. Tip: ruim de herfstbladeren tussen struiken en planten niet op, maar laat ze juist liggen. De bladeren zorgen voor een isolerende laag op de grond, waardoor de vorst minder snel de wortels van planten aantast. Ook zitten hier veel voedingsstoffen in waar de grond van profiteert.

Niet alleen planten, maar ook egels zijn erg blij met een hoop bladeren in de tuin. Hier vinden ze een fijn plekje om te schuilen. Wel is het belangrijk om de bladeren van het gazon of uit de vijver te halen. Bladeren in de vijver onttrekken zuurstof en hebben een verstikkende werking op gras.

Takkenril maken van losse takjes

Heb je snoeiafval liggen en losse takken in je tuin? Gooi deze niet weg, maar maak hier een mooie takkenril van. Tussen de takken, bladeren en het snoeiafval schuilen veel vogels, insecten en kleine zoogdieren zoals de egel. Ook vinden veel dieren hier voedsel. Benieuwd hoe je een takkenril maakt? Bekijk de video.

Wat doe je wel in de winter?

  • Bollen planten voor het voorjaar
  • Niet winterharde planten naar binnen verplaatsen en potplanten extra beschermen
  • Voederhuisje plaatsen voor vogels
  • Bomen snoeien, in deze kalender zie je wanneer je welke soort boom kunt snoeien