7 tips voor meer natuur in je tuin
Wist je dat je eigen tuin een goede bijdrage kan leveren aan de natuur? De natuur krijgt steeds minder ruimte in ons land waardoor de particuliere tuinen een steeds grotere rol spelen voor flora en fauna. Maar naast de rol voor de natuur, hebben groene tuinen ook een zeer positief effect op onze gezondheid en geluk. En ook voor kinderen is een groene en wilde tuin veel uitdagender dan een stenen vlakte of strak gemaaid gazon. Onze tuinen kunnen een voedselbron en kraamkamer zijn voor soorten die het moeilijk hebben, bijvoorbeeld insecten als vlinders en wilde bijen. Ook amfibieën zoals padden of salamanders weten de weg naar de tuinen steeds meer te vinden. Wil je in je eigen tuin meer ruimte aan de natuur bieden, dan volgen hier een paar tips.
1. Tuin niet winterklaar maken
Veel mensen maken hun tuin winterklaar. Alle vaste planten die in de winter afsterven worden dan teruggesnoeid en het snoeisel wordt afgevoerd. Toch is het zonde om deze planten weg te halen, vaak hebben ze een mooi silhouet en zorgen ze voor reliëf in een verder kale tuin. Deze afgestorven planten bieden voor veel insecten een overwinteringsplaats. Spinnetjes en kleine kevertjes verstoppen zich tussen deze planten en wachten hier rustig het voorjaar af.
2. Gesloten kringloop
Materiaal dat je wegsnoeit in kun je ook weer gebruiken in je tuin. Afval is voedsel! Takken kun je verzamelen op takkenrillen; een perfecte schuilplaats voor amfibieën, egels en insecten. Zachter en klein materiaal kun je composteren. Deze compost dient vervolgens weer als voedsel voor de planten in je tuin.
3. Rommelhoekje
Iedereen heeft wel een klein hoekje in de tuin waar zich wat spulletjes hebben verzameld en waarvan je iedere keer denkt; ‘Ik moet hier hoognodig eens opruimen’. Dit soort hoekjes zijn ideaal voor flora en fauna. Juist de plekjes waar we als mens niet te veel ingrijpen zijn de plekjes waar egels hun nest bouwen of waar vlinders hun eitjes kunnen leggen.
4. Vijver
Een vijver is mooi element waarmee je veel leven in je tuin kunt brengen. Een natuurlijke vijver, met oevers die geleidelijk aflopen en waarbij de planten doorlopen in de vijver zijn ideaal voor allerlei amfibieën. Ook bedreigde soorten kunnen daarbij zomaar in je tuin verschijnen. Maar een vijver kan ook dienen als waterbuffer. Je kunt de daken laten afwateren op een vijver en het water kan daarbij langzaam in de grond zakken. Wanneer je dit ook nog eens zichtbaar maakt doormiddel van een watervalletje, heb je ook nog eens reden om naar buiten te kijken wanneer het regent.