Kom ons helpen om bij het opschonen van het wildviaduct over de A2 bij Waalre
Schrijf je inWat ga je doen?
Doe mee met de landelijke Natuurwerkdag op zaterdag 2 november. De IVN Natuurwerkgroep Waalre organiseert deze dag van 10.00-13.00 uur bij het wildviaduct over de A2 in Waalre. Het wildviaduct verbindt het natuurgebied rond het Grevenschutven met de Grote Heide aan de overzijde van de snelweg A2.
De werkzaamheden zijn afgestemd met Brabants Landschap. De boswachter Bas Schippers zal aanwezig zijn om de deelnemers uitleg te geven over dit mooie natuurgebied.
De werkzaamheden: voor kinderen én volwassenen
Bij het Grevenschutven ligt aan de oostzijde een mooi heide gebied. Dit gebied staat via het wildviaduct in contact met de Grote Heide. Dieren maken veelvuldig gebruik van het wildviaduct om over te steken naar de beide natuurgebieden.
Het wildviaduct is het hele jaar afgesloten voor wandelaars. Om de werkzaamheden te kunnen uitvoeren wordt het viaduct enkele uren opengesteld voor de deelnemers aan de Natuurwerkdag. Voor natuurliefhebbers is het een uitgelezen kans om op de Natuurwerkdag kennis te maken de flora en fauna op het wildviaduct.
Op het viaduct groeien volop dennen en berken. Deze gaan we op het middenterrein verwijderen om te zorgen dat de heide zich daar volop kan ontwikkelen. Aan de randen blijven de bomen staan om de dieren voldoende beschutting te bieden bij het oversteken. Op het middenterrein gaan we dennen onder de onderste tak afknippen en berken met de hele wortelstronk weghalen. Met zaag, kniptang en schop zijn deze kleine bomen redelijk eenvoudig te verwijderen. Kinderen kunnen helpen door met de hand dennentwijgjes uit de grond te trekken.
Resultaat
Al snel zullen we resultaat zien van ons werk. De verwijderde dennen en berken leggen we neer in rillen aan de rand van het gebied. Een ril is een soort houtwal opgebouwd met verwijderde bomen. Een ril vormt een schuilplaats voor kleinere dieren en levert voedsel op voor jonge plantjes en paddenstoelen. Zo als vaak gezegd “op dood hout ontstaat leven”. Een ril verrijkt dus de biodiversiteit.
Henk de Vrind
Lid IVN Natuurwerkgroep Waalre