Welkom bij Landgoed Buitengewoon in Groesbeek 🍀
Schrijf je inWat ga je doen?
OVER ONS:
Wij zijn buitenlui met een missie: „Landgoed Buitengewoon” omvormen naar een biodiversiteitsoase waarbij Rode Lijst-soorten (planten en dieren die dreigen te verdwijnen uit Nederland) een veilige plek vinden, worden ondersteund en gefaciliteerd. Voor dit doel is ons terrein ingericht. En daar zetten we ons -samen met onze vrijwilligers- met hart en ziel voor in. Educatie vinden we ontzettend belangrijk en daarbij proberen we met name jongeren te bereiken.
PRAKTISCH:
We starten om 9.00 uur in de grote schuur met koffie en thee. Na de kennismaking en uitleg, stropen we de mouwen op en gaan we lekker samen aan de slag! Om 10.45 uur is er koffie/thee pauze met iets lekkers. We stoppen om uiterlijk 13.00 uur en nodigen je van harte uit om gezellig met ons te lunchen. Neem je eigen lunchpakket mee, wij zorgen voor zelfgemaakte soep. Indien gewenst geven we graag een rondleiding.
WAT GAAN WE DOEN?
RIDDERZURING UITSTEKEN VOOR DE PATRIJS:
De patrijs is Ă©Ă©n van de meest bedreigde boerenlandvogels in Europa; sinds 1970 zijn de aantallen met meer dan 90% afgenomen. Ons landgoed ligt midden in Ă©Ă©n van de slechts zeven focusgebieden voor de patrijs in het Rivierenland. Focusgebieden zijn gebieden waar de patrijs nog (beperkt) voorkomt. Het beheer op ons landgoed is er volledig op gericht om de patrijs (en andere Rode Lijst-soorten) te ondersteunen en te faciliteren. Daar zetten wij ons, samen met onze enthousiaste vrijwilligers, met hart en ziel voor in. Om de patrijs te helpen, gaan we een nieuw bloemenblok aanleggen. Een bloemenblok wordt ingezaaid met een mengsel van granen en inheemse kruiden voor een optimaal leefgebied (voedsel, dekking) van de patrijs.
Vóór we het nieuwe bloemenblok kunnen inzaaien, moet de akker zaaiklaar worden gemaakt. Hiervoor moet er ridderzuring uit de akker worden verwijderd. Het is belangrijk dat de ridderzuring compleet met penwortel wordt verwijderd! Als er een stukje wortel achterblijft, groeit de zuring gewoon weer door.
Zurigen uitsteken doen we met schopjes en stekers die speciaal voor dit doel door Ă©Ă©n van onze vrijwilligers zijn gemaakt! Ridderzuring uitsteken is een leuke klus, verstand op nul en steken maar!
BOOMSPIEGELS SCHOONMAKEN
Op ons landgoed bevindt zich een Rossel Collectie Boomgaard met in totaal 92 verschillende -veelal zeldzame-hoogstamfruitbomen. Onze hoogstamfruitbomen staan in grasland. Dit gras is een concurrent van de boom als het gaat om de beschikbaarheid van vocht en voedingstoffen. Lang en nat gras om de boom zorgt er ook voor dat de boomstam nat blijft. Het is het beste voor een jonge fruitboom om een cirkel om de boom onbegroeid te laten. Deze cirkel heet de boomspiegel. Onder begeleiding van de vrijwilligers van onze Hoogstambrigade ga je aan de slag om Ă©Ă©n of misschien wel meerdere boomspiegels schoon te maken en stamschot te verwijderen. Dit betreft geen zware klus en is enorm belangrijk voor het behoud van de bomen.
HAGEN VRIJMAKEN OM LATER TE VLECHTEN
Afgelopen decennia zijn nagenoeg alle historische wallen in onze omgeving verdwenen, onder meer door de uitvinding van prikkeldraad en de ruilverkaveling. Sinds 2016 hebben we stukje voor stukje alle prikkeldraad op ons landgoed verwijderd en vervangen door ruim twee kilometer aan hagen, vol voedsel en nestgelegenheid voor allerlei vogels en kleine zoogdieren. Het is de bedoeling dat deze hagen (uiteraard van inheems en autochtoon plantgoed) uiteindelijk vlechtheggen worden. De (resten van) de historische wallen op ons landgoed (waaronder een landweer) zijn de afgelopen jaren vakkundig hersteld en ook zijn er nieuwe wallen aangelegd. Een deel van de jonge aanplant is overwoekerd door onkruid als bramen en brandnetels. Ga jij samen met ons de uitdaging aan om die aanplant weer vrij te maken, zodat de hagen weer licht en lucht krijgen en uit kunnen groeien? We doen dit gewoon met de hand (we hebben goede handschoenen) en met een snoeischaar! Ondertussen vertellen we je van alles over de heggen, de wallen en de heggenvlechtcursus die we jaarlijks op ons landgoed organiseren!
We kijken er naar uit om jou te ontmoeten!
MEER WETEN?
Wil je meer weten, bijvoorbeeld over onze vrijwilligersgroep Biodiversiteitswerkgroep en/of Hoogstambrigade Landgoed Buitengewoon, kijk dan op onze website https://www.landgoedbuitengewoon.nl/
Onlangs heeft Rob Buiter (van Vroege Vogels) een leuk artikel over ons geschreven: https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/buitengewoon-landgoed-op-de-flanken-van-de-stuwwal-bij-groesbeek