Natuurwerkdag nieuws

Meer dan 15.000 deelnemers in heel Nederland zetten zich in voor natuur en klimaat tijdens Nationale Natuurwerkdag

05 november 2022

Natuurwerkdag 2022

Meer dan 15.000 deelnemers zetten zich in voor natuur en klimaat tijdens Nationale Natuurwerkdag

Dit jaar was de 22e editie van de Natuurwerkdag op vrijdag 4 én zaterdag 5 november. In heel Nederland deden 15.119 deelnemers mee aan ruim 560 natuurklussen die bijdragen aan natuurbehoud- en herstel, zoals bollen en bomen planten, insectenhotels bouwen, snoeiwerkzaamheden, wilgen knotten en andere natuuractiviteiten. Ook stond de Natuurwerkdag dit jaar in het teken van de jeugd, voor hen worden er aparte klussen georganiseerd op vrijdag 4 november. Ruim 1.200 leerlingen van basisscholen in heel Nederland deden mee.

De klussen op de Natuurwerkdag dragen bij aan de leefomgeving van (bedreigde) planten en dieren. Op 156 locaties is er gewerkt aan het leefgebied van insecten, zo zijn er bollen en bomen geplant en insectenhotels gebouwd. Op 213 plekken in Nederland gingen deelnemers van de Natuurwerkdag aan de slag voor zoogdieren, op 160 plekken voor reptielen en amfibieën en op 211 plekken voor de leefomgeving van vogels (de overige cijfers zijn te vinden in de infographic).

1.206 leerlingen van basisscholen in het hele land hielpen enthousiast mee

Op vrijdag 4 november was er extra aandacht voor de natuurwerkers van de toekomst. Speciaal voor leerlingen van basisscholen waren er klussen te doen om de jeugd te laten ervaren hoe het is om buiten bezig te zijn in de natuur. Basisscholen in het hele land deden mee. Bijna 1.206 leerlingen hielpen mee in de natuur en leerden op deze manier meer over hun eigen leefomgeving.

Natuurwerkdag 2022

Natuurwerkdag 2022

Natuurwerkdag 2022

Samen voor biodiversiteit

De klussen op de Natuurwerkdag dragen bij aan de leefomgeving van veel (bedreigde) planten en dieren. Een gezonde leefomgeving is belangrijk om effecten van klimaatverandering op te vangen. Gezonde natuur helpt om hittestress te voorkomen en zorgt voor wateropvang in tijdens van extreme regenval. Zorg voor het landschap, zoals onderhoud aan (knot-)bomen, boomgaarden, het aanleggen van bloemenweiden en schoonmaken van poelen is steeds vaker in vrijwilligershanden. Mede dankzij vrijwilligers kan iedereen blijven genieten van een groene leefomgeving.

De Natuurwerkdag wordt georganiseerd in samenwerking met de provinciale Landschapsbeheerorganisaties en de Provinciale Landschappen van LandschappenNL.

De Natuurwerkdag wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij en Staatsbosbeheer. De Natuurwerkdag Junior is mede mogelijk gemaakt door Triodos Foundation en Fonds NME. Uitvoerende partners; Natuurmonumenten, Scouting Nederland, A Rocha, IVN Natuureducatie, Meer Bomen Nu en de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie.

Help de natuur en doe mee aan Natuurwerkdag

Klussen