De mysterieuze zandhagedis
Heb jij er weleens een gezien? Wat een verschijning hè? De zandhagedis is een inheemse soort waar we ons ook voor inzetten op de Natuurwerkdag. In duin- en heidegebieden heb je de meeste kans om ‘m tegen te komen. In het voorjaar en de zomer vallen de mannetjes extra op door de felle groene kleur op hun flanken.
Als de zon schijnt is de zandhagedis actief en jaagt op alles wat beweegt. Insecten, spinnen en duizendpotigen, allerlei soorten geleedpotigen staan op het menu. ’s Nachts en bij koud en vochtig trekt de zandhagedis zich terug en schuilt in een holletje of tussen spleten van stenen.
Zandhagedissen kunnen Lyme verwijderen
Dat zandhagedissen mysterieuze dieren zijn, blijkt uit een onderzoek van een aantal jaar geleden van RAVON en het RIVM. Sommige zandhagedissen zijn in staat om Lyme te verwijderen! In het leefgebied van zandhagedissen (met name heideterreinen) werden 5x minder teken gevonden dan in bossen. Ook bleek dat teken die van zandhagedissen werden verzameld minder vaak Lyme hadden dan andere teken. Bijzonder toch?
Wat we doen voor de zandhagedis
Tijdens de Nationale Natuurwerkdagen zijn er verschillende natuurgebieden (vooral heidegebieden) waar je aan de slag kunt gaan voor het leefgebied van de zandhagedis. Jonge boompjes en struiken, zoals de Amerikaanse vogelkers en bramen, veroveren langzaam terrein en verwijderen we om de hei open te houden.
Door de hei open te houden, helpen we verschillende diersoorten die in het open heidegebied hun thuis hebben. Voor de zandhagedis bijvoorbeeld is dit heel belangrijk, omdat het vrouwtje op zonnige, open en zanderige plekken haar eieren legt. De warmte van de zon helpt bij de ontwikkeling van de eieren. Veel takken en boompjes die worden opgeschoond op zo’n dag gebruiken we om takkenrillen mee te maken en plaatsen we aan de bosrand. Deze takkenrillen zijn mooie schuil- en leefplekken voor vele kleine dieren als vogels, hagedissen, muizen en egels.
Wil je ook iets doen voor het leefgebied van de zandhagedis? Kijk dan eens tussen de natuurklussen en geef je op! Ook als je geen ervaring hebt met werken in de natuur, ben je van harte welkom!