Natuurwerkdag nieuws

Meer dan 12.000 deelnemers in heel Nederland zetten zich in voor natuur en klimaat tijdens Nationale Natuurwerkdag

04 november 2023

Natuurwerkdag 2023

De weersvoorspelling hield de deelnemers van de 23e editie van de Natuurwerkdag niet tegen. Op vrijdag 3 én zaterdag 4 november deden 12.204 deelnemers mee aan ruim 546 natuurklussen die bijdragen aan natuurbehoud- en herstel, zoals bollen en bomen planten, insectenhotels bouwen, snoeiwerkzaamheden, wilgen knotten en andere natuuractiviteiten. De Natuurwerkdag viel dit jaar in de Nationale Klimaatweek en bood een kans om zorgen over het klimaat om te zetten in actie.

Na succes van voorgaande jaren werden speciaal voor de jeugd weer klussen georganiseerd op vrijdag 3 november. Bijna 1.300 leerlingen van basisscholen in heel Nederland hielpen mee in de natuur en leerden op deze manier meer over hun eigen leefomgeving.

Met de storm Ciarán en de vele regenval voorafgaand aan de Natuurwerkdag, vielen helaas sommige klussen letterlijk in het water. Locaties waren hierdoor niet meer toegankelijk voor deelnemers. Gelukkig konden de activiteiten op 546 locaties doorgaan. Op 306 plekken werd er geklust aan het leefgebied van amfibieën en reptielen. Zo zijn er poelen schoongemaakt, broeihopen omgekeerd en hei opgeschoond. Op 196 plekken in Nederland gingen deelnemers van de Natuurwerkdag aan de slag voor insecten, op 187 plekken voor zoogdieren en op 309 plekken voor de leefomgeving van vogels (de overige cijfers zijn te vinden in de infographic).

Samen voor biodiversiteit en klimaat

De klussen op de Natuurwerkdag dragen bij aan de leefomgeving van veel (bedreigde) planten en dieren. Een gezonde leefomgeving is belangrijk om effecten van klimaatverandering op te vangen. Gezonde natuur helpt om hittestress te voorkomen en zorgt voor wateropvang in tijdens van extreme regenval. Zorg voor het landschap, zoals onderhoud aan (knot-)bomen, boomgaarden, het aanleggen van bloemenweiden en schoonmaken van poelen is steeds vaker in vrijwilligershanden. Mede dankzij vrijwilligers kan iedereen blijven genieten van een groene leefomgeving. In het teken van ons thema dit jaar ‘samen’ staken in Limburg vluchtelingen uit Oekraïne met Limburgers de handen uit de mouwen. Ook kwamen singles bij elkaar om samen te klussen in de natuur.

 

De Natuurwerkdag wordt georganiseerd in samenwerking met de provinciale Landschapsbeheerorganisaties en de Provinciale Landschappen van LandschappenNL.

De Natuurwerkdag wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, met medewerking van Scouting Nederland, A Rocha, IVN Natuureducatie en de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie.

Vaker meedoen? Dat kan! Af en toe, wekelijks of seizoensgebonden.

Ontdek de mogelijkheden