De gewone vlier is hier en in de rest van Europa inheems. Het is een tot wel 7 meter hoge struik of kleine boom. Tijdens de bloei is hij goed te herkennen aan de opvallende bloeiwijzen, die lijken op vlakke witte- tot crèmekleurige schermen. In augustus/september hangen er donkere, bijna zwarte bessen aan deze struik. De geur van fijngewreven bladeren is zo typisch, dat daar ook een vlier goed aan te herkennen is. Zowel de witte schermvormige tuilen als de bessen worden gebruikt om er drankjes of jam van te maken.
Zo eind mei, begin juni bloeit de vlier. Op de fiets ruik je de vlierbloesem goed. Ze staan overal! Van de vlierbloesem kun je een heerlijke bloesemsiroop maken. En, ze zijn ook nog eens goed voor de biodiversiteit. Op de bloemen en vruchten komen veel insecten af en in het najaar genieten veel vogels van de zwarte ronde besjes.
Voorbereiding
Pluk de vlierbloesem op een droge, zonnige dag in de ochtend of vroeg in de middag. Het aroma is dan op z’n sterkst. Kies alleen bloemschermen waarvan de bloempjes al uit zijn, maar nog niet uitgebloeid zijn, en met zo min mogelijk beestjes. Schud de schermen voorzichtig, en leg ze tien minuten omgekeerd op een theedoek om insecten de kans te geven te vertrekken. Gebruik de bloemetjes, met zo weinig mogelijk steel! Citroen in stukjes snijden.
Bereiding
Doe de bloesem en 1 liter water in een glazen pot (de bloesem moet onder water blijven!) en zet deze au bain-marie (in een pan met water) op het vuur. Laat het water in de pan circa 2 uur zachtjes koken (het water en de bloemschermen koken niet!) Na twee uur kun je de bloesems uit de glazen pot zeven. Het gezeefde bloesemwater ruikt nu al heerlijk. Het bloesemwater in een pan overgieten en de gesneden citroen en suiker toevoegen en verhitten tot het net niet kookt .
Verwijder de citroen. Los de citroenzuur op in drie eetlepels kokend water en voeg toe aan de nog warme siroop. Laat de siroop afkoelen. Citroenzuur is verkrijgbaar bij een (ouderwetste drogist). Deze siroop kun je ook prima zonder citroenzuur maken. Citroenzuur zorgt voor een frisse smaak en lange houdbaarheid. Ook zonder citroenzuur is deze siroop uiteraard houdbaar maar wel minder lang.
De siroop kan aangelengd worden, afhankelijk van je smaak en de gebruikte combinatie, in een verhouding van 1:4 tot 1:8 met (koolzuurhoudend) water of met droge witte wijn. Ook prosecco en champagne smaken heerlijk met een scheutje van deze siroop. Een beetje siroop over sla maakt het heerlijk fris af.