Veelgestelde vragen

Bekijk hieronder de antwoorden op de veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem contact met ons op en stel je vraag. 

Organisatie

Wat is de Natuurwerkdag?

De Natuurwerkdag op vrijdag 4 en zaterdag 5 november is een initiatief van de twaalf provinciale Landschapsbeheerorganisaties van LandschappenNL. Elk jaar, op de eerste zaterdag van november, nodigen we heel Nederland uit om mee te helpen in de natuur. Dit jaar organiseren we de Natuurwerkdag voor de 22e keer en is het ook mogelijk om op de vrijdag mee te doen!  
 
Iedereen kan meedoen aan de Natuurwerkdag, ook als je geen ervaring hebt met klussen in de natuur. Het is een mooie manier om kennis te maken met het werken in de buitenlucht en iets te doen voor natuur en landschap in Nederland. Help bijvoorbeeld mee met wilgen knotten, plant samen met anderen bomen of maak van bamboe, hout of riet een insectenhotel. Op locaties in heel Nederland kan je je opgeven voor een klus bij jou in de buurt en zet je je samen met anderen in voor een groene leefomgeving. 

Wanneer is de Natuurwerkdag?

In 2022 is de Natuurwerkdag op vrijdag 4 november en zaterdag 5 november. Vanaf september staan de klussen op de website en is het mogelijk om je aan te melden. Liever zelf een klus organiseren? Dat kan ook! Vul het formulier in op onze website en meld jouw locatie aan.  

Wie organiseert de Natuurwerkdag?

De Natuurwerkdag wordt georganiseerd in samenwerking met de provinciale Landschapsbeheerorganisaties en de Provinciale Landschappen van LandschappenNL. De Natuurwerkdag wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, met medewerking van Scouting Nederland, A Rocha, IVN Natuureducatie en de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie.

Hoe organiseer ik zelf een klus?

Vanaf juli t/m begin oktober 2022 is het mogelijk om zelf een klus voor de Natuurwerkdag aan te melden. Op de pagina ‘Organiseer een klus’ lees je hoe je dit kunt doen.  
 

Hoe gaan jullie om met COVID-19?

We volgen de landelijke coronamaatregelen van de overheid en de richtlijnen van het RIVM. Op alle locaties van de Natuurwerkdag zijn er maatregelen genomen om veilig te werken. Hiervoor hebben we een coronabeleid opgesteld die je op onze website kunt lezen.
 

Meedoen & aanmelden

Hoe kan ik meedoen aan de Natuurwerkdag?

Meedoen aan de Natuurwerkdag kan door je op te geven voor een klus bij jou in de buurt. Vanaf september 2022 staan de eerste klussen op de website en is het mogelijk om je online aan te melden voor een klus op vrijdag 4 november of zaterdag 5 november.

Kan ik ook in mijn woonplaats meedoen aan de Natuurwerkdag?

We organiseren de Natuurwerkdag op locaties verspreid over heel Nederland. We streven ernaar om voor iedereen een locatie op fietsafstand te organiseren. In sommige gevallen is dit helaas niet mogelijk. Kijk op de kaart welke klussen er bij jou in de buurt georganiseerd worden.
 

Hoe meld ik mij aan voor een klus?

Aanmelden voor een klus kan vanaf september 2022. Zoek op onze website via het zoekmenu een locatie, klik om de knop ‘ik meld me aan’ en vul het formulier in. Zoek op provincie, woonplaats en datum. Zo zie je alle klussen bij jou in de buurt. Aanmelden voor een klus kan alleen of met een groep. Je ontvangt na het aanmelden een automatische bevestiging van de aanmelding.
 

Welke klussen kan ik doen op de Natuurwerkdag?

Op de Natuurwerkdag zijn er veel verschillende klussen te doen om kennis te maken met werken in de natuur. Help bijvoorbeeld met wilgen knotten, poelen schoonmaken, bollen planten, snoeiwerkzaamheden, een takkenril maken, de hei opschonen, een insectenhotel bouwen of een moestuin winterklaar maken.
 

Ik heb nog nooit buiten in de natuur gewerkt. Kan ik meedoen aan de Natuurwerkdag?

Iedereen is welkom op de Natuurwerkdag, ook als je geen ervaring hebt met groen vrijwilligerswerk. We organiseren de Natuurwerkdag om deelnemers kennis te laten maken met de natuur en klussen in het groen. Op elke locatie zijn er eenvoudige en toegankelijke klussen te doen, zodat iedereen mee kan doen. Ook is er op elke Natuurwerkdag-locatie een locatiecoördinator aan wie je vragen kunt stellen.

Kan ik ook na de Natuurwerkdag vrijwilligerswerk doen in de natuur?

Ook na de Natuurwerkdag kan je vrijwilligerswerk doen bij onze organisaties. Graag zelfs! We zijn altijd erg blij met nieuwe vrijwilligers. Benieuwd welk vrijwilligerswerk je bij jou in de buurt kunt doen? Ga naar de pagina vrijwilligerswerk en kijk welke organisatie actief is in jouw provincie. Via de website van de organisatie vind je de verschillende mogelijkheden voor vrijwilligerswerk.