#maaienmetdezeis

Maaien met de zeis

Maaien met de zeis wordt steeds populairder. Het is een mooie en laagdrempelige manier om een natuurgebied of (grotere)tuin op een natuurvriendelijke manier te onderhouden.

Bij groen vrijwilligerswerk is de zeis gelukkig nooit echt verdwenen als handig gereedschap, maar dat de populariteit bij tuineigenaren ook weer groeit is mooi om te zien.  

Naast natuurvriendelijk is het gewoon ook heel erg leuk om te doen! Dat vinden wij niet alleen, maar horen we ook veel terug van vrijwilligers, cursisten en deelnemers van de Landelijke Maaidag en het NK Maaien met de zeis. Meer informatie over de cursussen en over onze altijd gezellige Landelijke Maaidag en het NK Maaien met de zeis lees je op deze pagina.

Heb jij zin in om binnenkort de zeis erbij te pakken? Zoek dan hieronder op je woonplaats, klik op ‘zoeken’ en selecteer ‘maaien met de zeis’ in de filteropties, dan zie je waar bij jou in de buurt een klus te vinden is waarbij we gaan zeisen of waar je een cursus bij jou in de buurt kan volgen.
 

Vind een klus

NK maaien met de zeis en Landelijke Maaidag

De Landelijke Maaidag en het NK Maaien met de zeis zijn beide een mooi moment voor zeisers door het hele land om elkaar te ontmoeten en de fijne kneepjes van het vak met elkaar uit te wisselen. Ook is het een uitgelegen kans om mensen te laten zien hoe het maaien met de zeis gaat en hen enthousiast te maken over dit oude ambacht wat nog steeds dagelijks in wordt gezet bij groen vrijwilligerswerk.  

Natuurvriendelijk

Zeisen is een mooie manier om natuurvriendelijk beheer uit te voeren. Voor wilde bijen, vlinders en kleine zoogdieren is het belangrijk dat er op voldoende plekken hoog gras en wilde bloemen blijven staan, zodat er voedsel en nestgelegenheid is.

Nauwkeurig

Met de zeis herstel je het bodemleven van je terrein of tuin. De zeis snijdt het gras namelijk dicht bij de grond af, zodat je het lange maaisel makkelijk kunt opruimen. Die zorgvuldigheid is belangrijk om de juiste groeiomstandigheden voor wilde planten te creëren.

Duurzaam

Maaien met de zeis is stil en niet vervuilend. Een goed alternatief voor een maaimachine of bosmaaier. Daarnaast is het ook een gezonde keuze voor het lichaam. Je pakt gelijk een work-out mee.

Cursussen 

Doe je regelmatig onderhoudwerk in het landschap of in je tuin? Dan is een cursus iets voor jou! Je leert de basisbeginselen van het maaien met de ze graszeis: maaien op vlak terrein met een juiste lichaamshouding, hoe je de zeis veilig hanteert en transporteert maar ook hoe je de zeis goed afstelt op je lichaam en natuurlijk hoe je hem goed scherp houdt: want dat is het halve werk! 

Heb je een vraag over maaien met de zeis?

Neem contact op met ons